Sevärdheter

Intressanta ställen att besöka?

Bohusläns Museum, Uddevalla

Bohusläns museum är ett regionalt museum med uppgift att dokumentera, vårda och berätta om Bohusläns natur- och kulturarv vilket man gör, bl.a. genom att delta i kultur- och utvecklingsprojekt och genom att ge stöd och service till kommuner, organisationer, hembygdsföreningar, företag och enskilda. Själva museibyggnaden ligger vid hamnen i den gamla hamnstaden Uddevalla. I museet finns också en ny Konsthall för samtidskonst invigd 2002, en välsorterad butik och en restaurang med inriktning på landskapets unika mattraditioner. Länk till Bohusläns Museum

Havets Hus, Lysekil

Inom Havets Hus finns sammanlagt 40 akvarier. Från det största, tunnelakvariet som innehåller sevärdheter140.000 liter saltvatten, till de minsta som rymmer 70 liter. I tunnel-akvariet går Du torrskodd, omgiven av vatten, bland pigghaj, torskar, havsålar m.fl. Du kan sitta i teatern framför cylinderakvariet och fängslas av det marina livet som visas genom den stora glasrutan. Teatern blir biosalong flera gånger dagligen då kortare marinbiologiska filmer visas. Vattnet till Havets Hus tas in kontinuerligt från Gullmarsfjorden på 32 meters djup. Saltvattnet, 30 -33 promille, är här av mycket god kvalité. Det vill säga med god syresättning och fritt från föroreningar. Detta är en förutsättning för att fiskarna och djuren skall må väl.
Länk till Havets Hus i Lysekil

Nordiska Akvarellmuseet, Skärhamn

Nordiska Akvarellmuseet först i Europa att presentera en unik utställning från Walt Disney Animation Studios: Disney – konsten att berätta
sevärdheterPå Nordiska Akvarellmuseet är vi stolta över att vara det första museum i Europa som visar en helt ny utställning om animerad film: Disney – konsten att berätta. Den innehåller förutom originalteckningar och akvareller från Walt Disney Animation Studios tidigaste filmer – till exempel Snövit och de sju dvärgarna – även material från mer aktuella filmer, bland andra Den lilla sjöjungfrun och kanske den främsta animerade filmen genom tiderna, Frost.

Många av Disneys animerade filmer baseras på traditionella myter, fabler, legender, skrönor och sagor. Utställningen belyser berättelsernas ursprungliga källor och undersöker genom målningar och teckningar från filmerna hur Walt Disney Animation Studios tolkat dem. Ett antal konstnärliga tekniker används i utvecklings- och produktionsprocessen, till exempel akvarell, kol, pastell, blyerts, gouache och digitalfärg. Traditionellt utbildade illustratörer, ofta från Europa, bidrog till berättelsernas moderna gestaltning och gav dem en ny tolkning som gör dem tillgängliga, engagerande och angelägna. Disneys animatörer och filmskapare har hållit liv i de klassiska texterna, som omvandlats från muntligt berättande till skrift och slutligen till ett visuellt berättande i form av animerad film.
Länk till Nordiska Akvarellmuseets officiella webbplats

Carlstens Fästning, Marstrand

Vid freden i Roskilde 1658 blev Bohuslän och därmed Marstrand svenskt. Staden var sedan länge en viktig handelsplats. Eftersom hamnen sällan fryser till, lades en del av den västsvenska flottan här. För att försvara Marstrand beslutade Carl X Gustav att bygga en fästning på öns högsta topp. Först byggdes ett fyrkantigt torn och murar runt en liten borggård. På 1680-talet förstärktes fästningen genom att tornet gjordes runt och högre, samt att murarna höjdes. I början av 1700-talet stod vallarna som omsluter den stora borggården färdiga. Under 1700- och 1800-talen byggdes de yttre delarna. 1860 rapporterades fästningen vara färdigbyggd. Länk till Carlstens Fästnings officiella webbplats

Nordens Ark, Tanum

Nordens Ark är en stiftelse som arbetar för att ge utrotningshotade djur en framtid. Vi arbetar med sevärdheter i Bohuslännaturvård, bevarande och utbildning samt arbetar med att sprida kunskap om biologisk mångfald. En stor del av verksamheten är förlagd i fält i Sverige och utomlands. Djurparken Nordens Ark är öppen året runt. Den är uppdelad i tre sektioner, den Vilda parken, vår Lantgård och vår Ekopark. Att gå i Ekoparken är gratis, men de andra två behöver du lösa inträde för att komma in.

I den Vilda parken hittar du våra vilda djur, såsom amurtiger, snöleopard, pallaskatt, järvar, lodjur, varg och ren. Här finns också Våtmarken med våra fåglar och Våtmarkshus med våra amfibier. Genom den Vilda parken sträcker sig en tre kilometer lång promenadslinga. Det finns möjlighet att korta av sträckan genom att välja att gå på vår Catwalk, sväng av vid Pallaskatt och gå på träbryggan som går 12 meter ovan marken förbi persisk leopard till snöleopard.
Länk till Nordens Ark